Zaman zaman Türkiye’den farklı gelişmelerle karşınıza çıkıyoruz. Konu kripto para odaklı olunca daha da bir dikkat çekiyor. Son gelişmede ise bir intihar olayı var. Ayrıntılarına bir bakalım.
İntiharda kripto para detayı
Olay Diyarbakır’da geçiyor. Mehmet Denizli isimli şahsın parasını bir kripto para borsasında kaybettiği iddiası var. Bunun üzerine Denizli, önce eşi Basra Denizli’ye sonrasında kendi kafasına ateş ederek intihar etti. Acı olayda Denizli’nin parasının kripto para borsasında kaybedince bulanıma girdiği belirtiliyor.

Kripto para odaklı acı hadise Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Medya Mahallesi’nde meydana geldi. Kapıcılık yapan Denizli’nin sabah ekmek dağıtmamasıyla konu anlaşıldı. Bina sakinleri konuyu yöneticiye bildirince ne yaşandığı da belli oldu. Denizli’nin telefonlara çıkmaması üzerine giriş kattaki evine girildi. Basra Denizli olay yerinde hayatını kaybederken ağır yaralı eşi Mehmet Denizli Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ancak Mehmet Denizli de tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis incelemelerine devam ediyor.
Ünlü isimden kripto paralarla ilgili önemli uyarı
Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) görev yapan ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalar yaptı. Açıklamalar kripto para birimleriyle ilgili. Acemoğlu, bilginin kontörüne yönelik olarak giderek bir merkezileşme durumunun olduğunu söylüyor. Daron Acemoğlu bu noktada yaptığı açıklamanın kripto paralar için olumlu düşünme anlamına gelmediğini ifade ediyor.
Kriptokoin.com olarak zaman zaman görüşlerine yer verdiğimiz Acemoğlu kripto paralar için olumlu yönün sadece para ve para politikaları ile ilgili olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda Devletlerin para ve para politikaları üzerinde çok fazla kontrol sahibi olduğunu dile getiriyor. Ona göre bu durum çok fazla güç toplamak anlamına geliyor. Acemoğlu, kripto paraların bu gücü sınırladığına işaret ediyor. Bitcoin’in bu yönünün olumlu olduğuna işaret eden Acemoğlu, endişesinin bu varlıkların düzen bozucu felsefeye sahip olmasından kaynakladığını belirtiyor.

Bu düzen bozuculuk için Acemoğlu, Web 3.0 ve hatta bazı merkezi finans unsurlarına bakıyor. Buralarda teknoloji tabanlı bir merkeziyetsizliğe değinen Acemoğlu, bu durumun da düzen bozucu hareketler anlamına geleceğini vurguluyor. Acemoğlu kripto para endüstrisinin büyük bir kitleye sahip olduğunu kabul ediyor. Ancak ona göre bazı sorunlar da söz konusu. Örneğin, aşırı enerji tüketimi ev yasa dışı işlemlerle bağlantılı olma bunlar arasında yer alıyor. Gelecek için ise Acemoğlu blok zinciri tabanlı bir paranın kullanışlı olup olmayacağı noktasında endişeye sahip. Bir diğer endişesi ise mahremiyetle ilgili. Ona göre eğer devletler dijital para teknolojisine geçip vatandaşlarıyla ilgili verileri dijital kayırlarla tutarsa o zaman hiç mahremiyet kalmayacak.